Jong Nederland Maasbree

Stage lopen

De leiding van Jong Nederland Maasbree telt zo’n 25 tal leiders en leidsters tussen de 17 en 30 jaar. Deze enthousiaste groep vrijwilligers zet zich wekelijks in, om mooie groepsbijeenkomsten in elkaar te zetten. Door het ledenaantal zijn we constant op zoek naar enthousiaste jongeren die een paar uurtjes in de week over hebben om bij Jong Nederland Maasbree een groep “te draaien”.

Een deel van onze leiding heeft, of volgt, een maatschappelijke- of pedagogische studie. Jong Nederland is voor deze mensen ook een plek waar ze veel kunnen leren en andersom. Wij profiteren van de kennis en ervaring van deze leiding en vervolgens kunnen zij weer
praktijkervaring opdoen binnen onze club.

Iedereen is welkom

Niet alleen ervaren mensen uit het maatschappelijk werk zijn bij ons welkom. Jong Nederland Maasbree is juist een club waar iedereen, welke opleiding je ook gehad hebt of gaat doen, welkom. Jongeren uit het dagelijks leven. Jongeren die weten wat er speelt in de huidige maatschappij. Jongeren die verantwoordelijkheid willen nemen. Dit zijn de mensen die we zoeken. Mensen die het leuk vinden om met kinderen en jongeren om te gaan.

We gooien je niet zomaar voor de leeuwen. Nee, als nieuwe leider krijg je een maatje aangewezen die je wegwijs maakt binnen onze club en je voorstelt aan de andere leiding. Ook als je komt voor een stage voor een opleiding of een maatschappelijke stage, dan krijg je een ervaren iemand als stagebegeleider.

Wat wij bieden

Voor nieuwe leiding bieden wij een mooie vrijetijdsbesteding in een leuke club waar je met je vrienden(groep) lid van kan worden. Buiten de eigen activiteiten die een groot deel in onze Blokhut plaatsvinden hebben we ook district en provincialen activiteiten. Op deze activiteiten ontmoet je weer andere leiding van de andere afdelingen in Limburg. Een keer in de twee jaar organiseert JongNL Limburg de Kaderschouw. Dit is een groot ontmoetingsfestijn, in de vorm van een festival, waaraan zo’n 500 leiders en leidsters van Jong Nederland meedoen.

Ook bieden we je de gelegenheid om binnen Jong Nederland opleidingen te volgen. Eerst ga je naar de introductiecursus. Hierin leer je hoe we het spel van Jong Nederland spelen en ontmoet je mensen van andere afdelingen. Daarna staan er zo’n 30 tal cursussen en trainingen voor jouw beschikbaar. Van de kamp/bivak cursus, EHBO en BHV tot bijvoorbeeld een training papier en tempex of 100 manieren om een ei te versieren. Zie hiervoor de folder: Groeien in JongNL.

Wat wij vragen

Enthousiasme, toewijding en een plezierige collega. Dat is het belangrijkste om binnen te komen. Maar natuurlijk zijn we ook een serieuze club. Allereerst vragen wij als je bereid bent om je in te zetten met een onvoorwaardelijke positieve achting (een ander het gevoel geven dat hij er mag zijn zoals hij is), naar onze leden en leiding ongeacht hun geaardheid, afkomst of geloofsovertuiging.

Wanneer je begint, ben je als eerste aspirant leiding (beginnende leiding). In een gesprek wordt je uitgelegd hoe wij werken en wordt het aannamebeleid en de gedragscode met jou besproken. Is dat gebeurd dan vraagt Jong Nederland Maasbree voor jouw een verklaring omtrent gedrag (VOG) aan bij het ministerie van justitie. Zodra je deze binnen hebt en hebt afgegeven aan de vertrouwenspersoon, dan zal deze het stichtingsbestuur adviseren jouw aan te nemen in de leidingraad. Het bovenstaande klinkt erg ingewikkeld. Maar dat valt reuze mee.

Maatschappelijke stage

Naast onze eigen leiding geven we ook scholieren en studenten de kans om hun (maatschappelijke) stage bij Jong Nederland Maasbree te doorlopen. De maatschappelijke stage is verplicht door de overheid. Iedere leerling moet 30 uur aan maatschappelijke stage hebben doorlopen voordat je kan slagen. Wij bieden de stagiaires een vertrouwde omgeving waar ze kennis maken met een diversiteit aan kinderen. Ze worden vrij gelaten in hun rol en geplaatst op plekken waar ze hun sterke punten tot uiting kunnen brengen. Een leuk feitje: Veel stagiaires blijven na de stage bij Jong Nederland Maasbree als leider of leidster. Vaak kennen ze Jong Nederland Maasbree wel, zij het oppervlakkig. Tijdens de stage nemen ze een duik in de diepe en zien ze hoe leuk en gevarieerd het leiderschap is.

Naast maatschappelijke stagiaires kunnen ook studenten die op MBO, HBO of WO stage moeten lopen, bij ons terecht. Zij kunnen zich focussen op de omgang met kinderen, het aanbod van Jong Nederland, de manier van leidinggeven of het uitdiepen van spelpijlers. Dit wordt door ons zeker gestimuleerd omdat er altijd ruimte is voor verbetering, en de kennis van studenten veelal wordt onderschat.

Stage lopen

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe stagairs. Denk jij dat je het in je hebt om een groep te draaien samen met medeleiding? Laat het ons dan weten via secretariaat.groepsbestuur@jongnederlandmaasbree.nl of kom gewoon eens met iemand die je kent van Jong Nederland Maasbree een bijeenkomst meekijken!