Jong Nederland Maasbree

Op kamp

In de doelstelling van Jong Nederland staat, dat wij “jeugdige in hun vrije tijd voor hun ontspanning en ontplooiing, gevarieerde mogelijkheden tot spelen bieden”. Deze doelstelling is gebaseerd op onze drie spelpijlers (spel/sport, creativiteit, buitenleven). Wij doen dit door samen bezig te zijn tijdens de wekelijkse bijeenkomsten, maar zeker ook op het kamp. Juist het met elkaar op kamp gaan, samen kamperen in een tent of samen bivakkeren in een gebouw, heeft heel veel mogelijkheden in zich om “het spel” te spelen en zo spelenderwijs iets waar te maken van de doelstelling.

Op het kamp heb je andere mogelijkheden dan in de buurt van onze eigen Blokhut; waar iedere week de bijeenkomsten zijn. Daarom heb je op het kamp de kans om de drie spelpijlers van Jong Nederland te ontdekken. Dit kunnen spellen zijn waar we de rest van het jaar niet aan toe komen. Denk maar aan: je kampterrein bewoonbaar maken, samen ontbijten, je eigen potje koken, de omgeving verkennen, te bedenken hoe de keuken het best ingericht kan worden, vuurtje stoken en aldoor de koekoek horen.

Jongens en meisjes vinden het kamp iedere keer weer een belevenis. Kijk maar eens naar hun gezichten en luister naar hun verhalen. Het is de moeite dubbel en dwars waard om samen met anderen te zorgen dat het een goed en fijn kamp is om je vrije tijd en je energie in te stoppen, opdat de jongens en de meisjes die specifieke kampervaring opdoen zoals:

  • Een tijd lang in een andere omgeving; zonder ouders, broers en zussen.
  • Op kamp zijn en slapen met vrienden of vriendinnen in een tent.
  • Zomaar vanuit je slaapzak de vrije natuur instappen.
  • Spelen, je uitleven en merken wat je grenzen zijn.

Kortom ervaringen die enorm kunnen doorwerken en geweldig kunnen zijn.

Voor leiding is het niet anders. Zij trekken er samen, en met hun groep er op uit, genieten van de natuur, exploreren, en zijn gezamenlijk verantwoordelijk. Tijdens zo’n kamp blijkt keer op keer heel duidelijk, dat die gezamenlijke verantwoordelijkheid van iedere leider of leidster veel vraagt en dat het niet altijd van een “leien dakje” gaat. Het vraagt van de leiding dat ze rekening met elkaar moeten houden, moeten samenwerken, iets van de ander kunnen aannemen en ook zelf kunnen zeggen wat ze willen. Dit lukt Jong Nederland Maasbree al bijna 75 jaar. Generaties “Britse” (inwoners van Maasbree) zijn mee op kamp geweest. Luister naar hun verhalen; verhalen die ze nooit vergeten.

Eten en Diëten

Buiten dat we soms een frietje eten met een snack, eten we de rest van het kamp best wel gezond. We eten op kamp 3 keer per dag. Deze maaltijden worden verzorgd door de kookstaf.

Het ontbijt en de lunch bestaan uit een broodmaaltijd met soms iets lekkers erbij. De kinderen kunnen kiezen uit wit en bruin brood. Met als beleg kaas, diverse soorten snijvlees, leverpastei, pindakaas, pasta, hagelslag en jam. Er is genoeg keuze. Bij de broodmaaltijden wordt melk, yoghi, koffie en thee geschonken.

De warme maaltijd bestaat altijd uit een voorgerecht (verse soep), een hoofdgerecht (aardappelen, groente, vlees/vis/ei, jus en appelmoes, pasta of rijst). Het nagerecht is meestal yoghurt (met of zonder fruitmix), vla en/of fruit.

Al met al voldoende keuze. Lust je het ene niet, dan kun je van het ander meer nemen. De leiding houdt wel in de gaten dat je niet net voor de maaltijd flink gaat snoepen.

Voor tussendoor is er limonade en evt. andere versnaperingen, aangepast aan het weer en het thema.

Diëten

Steeds meer wordt er een beroep gedaan op Jong Nederland Maasbree om extra aandacht te geven aan kinderen en leiding die speciale zorg nodig hebben. In de loop der tijd hebben we ons in sommige dingen gespecialiseerd. Zo ook in het rekening houden met diëten.

(Bijna) alles is mogelijk. Vegetarisch, halal, of geen vis. Ook diëten op doktersadvies kunnen wij verzorgen. Kleurstofarm, suikervrij, vetarm, eiwitvrij, glutenvrij, noem maar op. Indien dit van toepassing is, kun je dit aangeven op het opgave formulier van het kamp.

Gevonden voorwerpen

Het is niet te geloven wat er allemaal blijft liggen na een kamp. Handdoeken, washandjes, maar ook broeken, truien, schoenen die soms samen in één (naamloze) zak of tas zitten. Duidelijk dingen die je thuis moet missen (zou je zeggen). Echter wordt er steeds minder gemeld dat mensen spullen kwijt zijn of verkeerde spullen in het koffer aantreffen. Jammer voor die ander die iets kwijt is en het wel mist.

Ben je iets kwijt, of heb je iets over, meld dat dan even bij de kampstaf (kampstaf@jongnederlandmaasbree.nl) zodat zij de spullen weer bij de rechtmatige eigenaar kunnen bezorgen. Tijdens de eerste twee groepsbijeenkomsten van het nieuwe seizoen worden de spullen nogmaals tentoongesteld. Hier kun je evt. spullen bijleggen en kwijtgeraakte spullen meenemen.

Na twee maanden doen we de overige spullen wegbrengen. En gaan de goede spullen naar het goede doel.